Pápež varoval cirkev pred myslením svetským spôsobom

30.06.2013 Celý región

Vatikán 29. júna (TASR) - Pápež František dnes v homílii v Bazilike sv. Petra zdôraznil, že "ak necháme prevládnuť svoje myšlienky, city, logiku ľudskej moci a nenecháme sa poučiť a viesť vierou, Bohom, staneme sa kameňom úrazu".

"Viera v Krista je svetlom kresťanského i nášho služobného života v cirkvi," uviedol pápež v homílii adresovanej biskupom, ktorí sa v bazilike zhromaždili v deň, keď katolícka cirkev slávi sviatok apoštolov sv. Petra a Pavla.

Pápež v kázni dodal, že "rozmanitosť sa v cirkvi zakladá vždy na harmónii jednoty - je ako obrovská mozaika, kde všetky kamienky dokopy tvoria jediný veľkolepý Boží plán". "Musí to vždy viesť k prekonávaniu každého konfliktu, ktorý zraňuje telo cirkvi," zdôraznil. Dodal, že podstatou katolíckeho, kresťanského ducha je "zjednotiť sa v rozdieloch". Vyzval preto biskupov, aby boli "služobníkmi jednoty".

Pápež okrem toho varoval cirkev pred nebezpečenstvom myslenia svetským spôsobom.

Tieto jeho slová prišli deň po tom, ako talianske úrady kvôli podozreniu z korupcie a finančných podvodov vo Vatikánskej banke (IOR) zatkli biskupa Nunzia Scarana z juhotalianskeho Salerna a dvoch ďalších ľudí: bývalého pracovníka tajných služieb Giovanniho Mariu Zita a finančného makléra Giovanniho Carinza. Podľa prokuratúry Scarano zaplatil Zitovi 400.000 eur, aby dopravil talianskym vládnym lietadlom zo Švajčiarska do Talianska 20 miliónov eur v hotovosti. Peniaze patrili rodinnému priateľovi.

Biskupa začali vyšetrovať pred dvoma týždňami pre podozrenie z prania špinavých peňazí. V dôsledku toho bol dočasne odvolaný z funkcie vo vatikánskej centrálnej banke (APSA).

Pápežovi dnes vyjadril podporu taliansky kardinál Velasio de Paolis, keď v rozhovore pre denník Il Messaggero vyhlásil, že František musí "upratať dom" a "je dobre, že trvá" na tom, aby sa jeho reforma týkala všetkých, veriacich i neveriacich, laikov i kňazov, vrátane kardinálov. K pápežovým snahám o očistu vo Vatikánskej banke povedal, že František "nie je naivný. Vie, že cirkev musí mať nejaké bohatstvo, aby mohla pomáhať tým, ktorí ho nemajú".

Odkedy konkláve v marci zvolilo argentínskeho jezuitu, kardinála Jorgeho Maria Bergoglia, za pápeža, urobil viacero rozhodnutí, ktoré Vatikán - zvyknutý na pompéznosť tohto úradu - zaskočili: od konkláve žije v prostom apartmáne vo vatikánskom hoteli a s výnimkou náboženských obradov nosí len bielu reverendu.
 

Vyberte región